Coșul dvs.

10% Reducere la comenzi de peste 300 lei folosind codul WINTER10

De la sfintie la iconografie - de ce sa pictati chipuri de ingeri si sfinti? Curiozitati despre picturile religioase 

Postat de către: Ionela Bondrea pe data de:

Esti pasionat de iconografie? De sfinti, chipuri celebre din istoria crestinismului? Atunci te vor incanta picturile pe numere cu tema religioasa. Dedicam o colectie acestor produse. Pentru unii este doar placerea de a picta cat mai divers, pentru altii este vorba de a cinsti cum se cuvine, de a onora chipurile celor carora se inchina. 

Din acest articol vei afla: 

  • Cum au aparut icoanele?

  • Pictura pe numere religioasa 

  • Cum aleg o pictura pe numere religioasa? 

Cum au aparut icoanele?

Despre icoane stim inca din perioada bizantina. Termenul se referea la o grafica religioasa, putand fi vorba despre mozaicuri, picturi murale, icoane portabile, miniaturi etc. Acum insa, icoana este considerata strict o reprezentare a unui sfant, de regula imprimata pe lemn sau panza. 

In decursul istoriei religioase, facerea icoanelor depindea de anumite posibilitati economice ale vremurilor. Se pictau icoane pe panza, metal, piele, mai rar pe fildes sau marmura. Este clar ca ideea in sine de a crea o icoana se refera la dorinta de a cinsti chipul celui care nu mai exista. Folosite ca obiecte de cult, imprimate adesea si pe suprafete, pe stalp, icoane, coloane, acestea aveau valoare crestina - deveneau loc de inchinare. Unii ar spune ca exista o legatura cu obiceiul stravechi de a pastra amintirea fetelor celor morti. Un obicei foarte raspandit, avand ca scop ideea in sine de a captura eternitatea. 

O alta referire la icoane o fac si scrierile din perioada secolului al VI-lea d.Hr., perioada in care se credea in puterea protectiei. Icoanele aveau rol protector, de aparare si salvare. 

Pictura pe numere religioasa 

Iconarii sunt artisti, maestri in a manui pensula pentru ca fiecare detaliu pictat sa redea din farmecul chipului unui sfant. Este o munca artistica onorabila, pentru ca are aceasta implicatie sacra. Desigur ca nu oricine isi poate masura talentul cu astfel de creatori de frumos. Exista insa acest concept al picturii pe numere. Oricine poate picta un tablou religios.

Similar cu celelalte tipuri de picturi pe numere, si in cazul celor religioase vorbim de numere impanzite pe toata suprafata. Respectand codul culorilor si insiruirea de numere, vom putea crea un tablou perfect. Vezi aici picturi pe numere religioase. Iata aici si cateva sfaturi pretioase despre cum sa se desfasoare procesul creativ. 

Cum aleg o pictura pe numere religioasa? 

Alegerea tine de preferintele fiecaruia. Daca, spre exemplu, un sfant sau o reprezentare a unei scene biblice au o relevanta mai mare pentru tine, stii deja ce vei alege. Daca este pentru prima data cand faci o astfel de alegere, tine cont si de: 

  • corelatia cu numele, daca este posibil sa alegi ceva in acest sens relevant;

  • tine cont de perioada din an si care sarbatoare mare urmeaza, ocazie perfecta pentru a darui ceva semnificativ precum o pictura pe numere religioasa;

  • reprezentari ale mamei si fiului sau sfant sunt mereu o idee excelenta;

  • paleta cromatica care predomina, avand in vedere unde vei dori sa expui la final tabloul lucrat cu drag. 

Acum ca te-am inspirat, alege-ti favorita! 

Scrie un comentariu:

Observație! Comentariile dvs. vor fi aprobate de către un administrator inainte de a fi publicate