Vrei sa dai start procesului tau de creatie artistica in ceea ce priveste pictura si nu stii daca sunt potrivite pentru tine culorile acrilice? Iata un mini ghid informativ din care poti afla mai multe despre aceste culori si mai apoi te vei putea decide.
Culorile acrilice sunt, de fapt, vopsele realizate din diversi pigmenti, alaturi de emulsie acrilica polimerica. Acestea sunt folosite in egala masura si de cei care au deja experienta in arta picturii, cat si de cei care iau pentru primele dati contact cu acest tip de arta. Versatilitatea ar putea fi o caracteristica ce descrie foarte bine culorile acrilice, pentru ca totul depinde de cel care picteaza.
Despre culorile acrilice si diluarea cu apa a acestora
Ideea de baza a culorilor acrilice este faptul ca pot fi utilizate exact asa cum isi doreste cel care le aplica pe panza. Acestea pot fi folosite simple, asa cum sunt in recipient sau diluate cu apa.
Atentie! Important de stiut totusi este faptul ca sunt culori care se usuca foarte repede. Conteaza foarte mult tehnica prin care le aplici si dupa ce sunt aplicate nu mai pot fi diluate. Deci nu le mai poti sterge.
Faptul ca se usuca repede poate fi atat o caracteristica pozitiva, cat si negativa. In functie de textura pe care vrei sa o obtii pentru culorile acrilice poti adauga mai multa sau mai putina apa. Totusi, nu trebuie adaugata apa mai mult de 30% daca vrei sa le poti aplica pe panza la fel de bine si sa nu se crape. Pentru ca o culoare sa fie opaca este necesara prezenta unei cantitati mai mari de vopsea decat de apa, deci astfel va avea un grad mult mai bun de acoperire.
Ghid de pastrare a culorilor acrilice
Pentru a te putea bucura de culorile acrilice mai mult timp trebuie sa ai grija de ele si sa le mentii in anumite conditii. De asemenea, pentru a obtine rezultatele asteptate trebuie sa respecti anumite reguli:
- Utilizeaza doar necesarul de vopsea: atunci cand pictezi ar fi indicat sa adaugi pe paleta doar o cantitate din recipientul de vopsea pentru a nu risca sa se usuce. Folosesti putin cate putin si astfel culoarea acrilica aleasa va avea textura dorita.
- Ai grija si de pensulele tale: daca alegi sa utilizezi si apa in realizarea picturilor tale in culori acrilice ai grija sa stergi si pensula in mod regulat. Astfel nu se vor prelinge picaturile de apa pe panza ta de lucru. Dupa finalizare curata pensulele, altfel nu vor mai putea fi utilizate.
- Alege intre opac sau transparent: culorile acrilice, indiferent de nuanta pe care o utilizezi pot fi atat opace, cat si transparente. Totul depinde de tine. Daca alegi sa le aplici direct din recipient, asa cum sunt, acestea au un mare grad de opacitate. In schimb le poti crea si efectul de transparent, daca alegi sa le diluezi cu o cantitate mai mare de apa (nu mai mult de 50%).
- Culori insolubile: odata aplicate pe panza, dupa ce se usuca, aceste culori acrilice devin insolubile, deci nu le poti sterge oricat de mult vrei sa le diluezi, dar in schimb poti picta pe deasupra celelalte detalii fara teama ca se vor combina sau prelinge culorile.
- Picturi rezistente in timp: picturile realizate in acril au un aspect neted si o stralucire aparte. Sunt rezistente in timp atat la temperaturi diverse, cat si la praf, amprente, agenti chimici si nici nu se crapa vopseaua.
Culorile acrilice sunt deci o varianta de luat in calcul atunci cand incepi procesul de pictura pentru ca te vor ajuta sa obtii tablouri cu aspect neted, ce vor parea perfecte, daca vei sti sa respecti regulile de aplicare si intretinere. Spor la pictat!
Scrie un comentariu: