Creionul este fara doar si poate unul dintre acele instrumente de scris cel mai des utilizate. Asta pentru ca este util pentru diverse situatii - atat atunci cand schitam un desen, cand notam, cand facem un portret si asa mai departe. In plus este foarte util ca pot fi sterse cu usurinta greselile.
Atunci cand vorbim despre desen atat cei experimentati cat si cei care sunt la inceputul acestui drum stiu ca exista mai multe tipuri de creioane. Astfel ca poate fi dificil sa stiti de care aveti nevoie pentru a realiza un portret.
Din acest articol veti afla:
- Ce reprezinta un portret
- Ce tipuri de creioane sunt si cum le diferentiem
- Realizarea unui portret - de ce avem nevoie de mai multe creioane?
Ce reprezinta un portret
Un portret nu ofera artistului aceasi libertate ca in cazul altui desen. Asta pentru ca un portret inseamna o reprezentare a trasaturilor unei persoane, astfel incat sa reproduca intr-un mod cat mai realist infatisarea acesteia.
Portretele sunt destul de greu de realizat pentru ca fiecare linie trasata trebuie sa fie cat mai aproape de realitate. In plus realizarea ochilor, nasului, gurii si chiar forma fetei pot fi o provocare destul de mare. Totusi cu creioanele potrivite si prin exersare rezultatele pot fi din ce in ce mai bune.
Ce tipuri de creioane sunt si cum le diferentiem
Alegerea creioanelor pentru desen conteaza foarte mult. Asta pentru ca nu veti putea obtine cu acelasi creion liniile fine, umbrele si toate contururile pe care le doriti. Astfel ca incadram creioanele in doua mari categorii in functie de tipul minei. Cele cu mina tare sunt denumite H si cele cu mina moale, denumite cu B. Fiecare dintre acestea poate fi impartit in alte subcategorii, in functie de intensitatea pe care o au.
Intensitatea acestora poate fi observata foarte bine prin proba practica, pe foaie. Daca veti alege un creion de tip 2H si unul 2B veti observa foarte usor diferenta. Primul va avea o nuanta mai deschisa, mai stearsa, iar al doilea va fi mult mai intens. Cele cu mina cea mai dura abia se vor observa pe foaie, in timp ce creioanele cu mina cea mai moale vor fi foarte intense.
Realizarea unui portret - de ce avem nevoie de mai multe creioane?
Atunci cand vine vorba despre realizarea unor portrete cu siguranta veti avea nevoie de mai multe creioane. Asta pentru ca sunt unele zone ale fetei in care veti dori sa luminati cat mai mult, sa scoateti in evidenta niste trasaturi, iar alte zone in care veti dori sa creati umbrele perfecte.
Cu siguranta veti observa diferenta intre un portret realizat cu acelasi tip de creion si unul in care au fost utilizate mai multe creioane. La fel ca in orice alt caz cand vine vorba despre arta picturii si al desenului, nu conteaza doar harul artistului, ci si calitatea materialelor de lucru. Motiv in plus pentru care veti dori sa stiti cum sa alegeti creioanele, cum sa le diferentiati si cum ar trebui fiecare dintre ele sa se comporte pe foaie.
Va asteptam si pe pagina noastra oficiala pictorulfericit.ro pentru a descoperi toate materialele de pictura, printre care si diverse tipuri de creioane special alese.
Scrie un comentariu: