Ti-e greu sa alegi o pensula sau vrei sa iesi din tipar? Iti spunem noi cateva tehnici numai bune de incercat, indiferent ca esti incepator sau profestionist!
Atunci cand vine vorba de pictat, lumea pensulelor poate fi coplesitoare. Sa fie cu par natural, sintetic? Sa fie in forma de evantai sau clasic? Sa le cumperi la trusa sau la bucata? Atunci cand ai prea multe alegeri, parca te impotmolesti, nu-i asa? Mai jos, vei afla despre 3 tehnici de pictura fara pensula numai bune de incercat, pentru momentele cand pur si simplu nu ti se arata pensula de care ai nevoie, dar ai inspiratie:
- Tehnica cutitului
- Tehnica buretelui
- Tehnica trafaletului
Tehnica cutitului
Despre tehnica cutitului am vorbit in deja in alt articol, iar de aceea, nu vom dezvolta atat de mult pe subiectul acesta. Pe scurt, tehnica cutitului presupune sa amesteci culorile direct in paleta si sa le aplici asa cum sunt, direct pe panza, fara a-ti face griji ca nu le aplici uniform.
Tehnica buretelui
Aceasta tehnica este potrivita atat pentru cei mari, cat si pentru cei mici. Daca vrei sa te distrezi impreuna cu puiul tau acasa, poti sa cumperi bureti de bucatarie si sa ii decupezi in diverse forme dragute, cum ar fi inimioare sau stelute. Se folosesc drept stampile - o alternativa a acestei tehnici este cartoful (da, cartoful) deoarece il poti sculpta in mai mare detaliu, in comparatie cu buretele.
Totusi, cand vine vorba de pictura profesionala, buretii pot fi folositi atat pentru a aplica uniform vopseaua, cat si pentru a obtine efecte texturate, tuse cu muchii ascutite si o textura mai fuzzy a picturii, fiind o tehnica excelenta pentru persoanele ce vor sa redea un aspect unic picturii lor.
Tehnica trafaletului
Aceasta tehnica este una mai complexa, avand in vedere ca, pe piata, exista atat trafaleti din burete, cat si cele din silicon sau plastic. Le vom lua pe rand.
Trafaletii tip burete se folosesc alaturi de bureti sau ca atare, deseori folositi in arta abstracta sau in pictura peisagistica. Sunt unelte nemaipomentire pentru a umple fundaluri si goluri. De exemplu, poti obtine un degrade impresionant astfel: pune doua culori pe o paleta plata, apropriate una de cealalta, astfel incat sa se atinga.
Vino cu trafaletul si treci, intr-o singura directie, peste culori. Ele nu se vor amesteca decat foarte putin iar, in functie de baza pigmentilor (apa sau acrilic - nu iti recomandam sa incerci cu ulei) si a umezelii hartiei, vei obtine ori un degrade subtil, ori unul contrastant. In functie si de cat de lichida e culoarea, se va amesteca in burete - poti adauga apa cum crezi. Buretele se curata usor, deci daca ai gresit, poti incerca din nou.
Pe urma, avem trafaletii tip silicon - sau mai degraba spus role. Se folosesc, in general, in gravura. De regula, le vei vedea folosite in linogravura, deoarece restul tehnicilor (cum ar fi gravura in metal) necesita umplerea spatiilor gravate fie cu degetul, fie cu textile. Rolele din silicon aplica cerneala de tipografie pe linoleu, iar mai apoi, linoleul este presat peste hartie si bagat sub o presa pentru a imprima imaginea. Cerneala de tipografie are o textura mai vascoasa fata de orice alt pigment, fiind aproape ca o smoala.
Bine de stiut: toate cele 3 tehnici nu functioneaza atat de bine cu acuarele, iar tehnica in cutit este mai degraba potrivita pentru culori pe baza de ulei, insa poate fi folosita si pentru gouache, tempera sau acrilic. Evita sa folosesti ulei pe burete, deoarece poate fi greu de curatat.
Distractie placuta!
Scrie un comentariu: